The General Self-Efficacy Scale (GSE)

Skjema for å kartlegge mestringsforventning (handlingsforventning)

Målgrupper dette skjemaet passer for Generisk (diagnoseuavhengig), brukes både til voksne, barn og ungdom. Kan også brukes til pårørende.
Beskrivelse av hva skjemaet handler om Dette spørreskjemaet er basert på begrepet self-efficacy (Bandura, 1977). Skjemaet handler om troen en har på egen evne til å løse utfordringer.

Det opprinnelige skjemaet har 10 spørsmål (GSE-10), der man svarer på en fire-punkts skala der høyere skår reflekterer pågangsmot og utholdenhet, mens lav skår reflekterer manglende pågangsmot og utholdenhet.

Disse har utviklet skjemaet Skjemaet ble utviklet av Jerusalem og Schwarzer i 1979 i Tyskland.
Hvordan ta skjemaet i bruk Skjemaet er gratis og til fri benyttelse.
Metodiske egenskaper Det er gjennomført en rekke valideringsstudier av dette spørreskjemaet. Blant annet har det blitt brukt til å måle endringer hos personer som lever med hjertesykdom, artrose, kronisk sykdom og overvekt. For eksempel:

Bonsaksen et al. (2013). Du kan laste ned hele artikkelen her.

I tillegg har Bonsaksen et al (2018) gjennomført en måling av normalnivå i den norske befolkning som kan brukes til referanseverdier. Du kan lese mer om denne studien her.

Godkjent norsk oversettelse Den norske oversettelsen av skjemaet er gjennomført av Espen Røysamb i samarbeid med Schwarzer og Jerusalem.
Her finner du skjemaet Tilgjengelig norsk versjon av skjemaet i PDF finner du her.

Her kan du lese mer om skjemaet.

Du finner flere standardiserte spørreskjemaer her.

Fyll ut skjemaet for å stille oss spørsmål, komme med innspill eller kommentarer. Vi svarer vanligvis i løpet av en arbeidsuke. Din tilbakemelding bidrar til at vi kan fortsette å forbedre innholdet på nettsiden vår.

"*" obligatorisk felt

  • Publisert: 2. juni 2020.
  • Sist oppdatert: 2. august 2021.