Starthjelp retter seg mot foreldre som nylig har fått barn (0-6 år) med nedsatt funksjonsevne eller langvarig sykdom. Denne nettsiden er til støtte for fagpersoner og foreldrerepresentanter som ønsker å få mer informasjon om eller tilby Starthjelp.
Last ned håndbok og annet materiell
Her finner du blant annet Håndbok for lærings- og mestringstilbudet Starthjelp, en informasjonsfilm, et informajonshefte til foreldrene som deltar på tilbudet og presentasjonsmateriell til bruk på kurset. Håndboka kan lastes ned i sin helhet og representerer anbefalinger for kursets form og innhold. Dette må like fullt tilpasses mulighetene og ressursene hos arrangør og samarbeidspartnerne. Merk notat forfattet av en jurist som omhandler utbetaling av opplæringspenger til deltakere. Notatet kan være nyttig å se til ved planlegging av tilbudet.
Arrangører av Starthjelp
Aktuell lesning om Starthjelp
Her har vi laget en oversikt over relevante nyhetssaker publisert på mestring.no.
- Hvordan fortelle foreldre om rettigheter og muligheter
- Hvordan få til godt samspill med et barn som har spesielle utfordringer?
- Samarbeid om å rekruttere foreldre til Starthjelp
- Betydning av å delta – evaluering av lærings- og mestringstilbudet Starthjelp
- Syv ulike nasjoner på samme kurs
- Når et lærings- og mestringstilbud er over – hva da?
Starthjelp arrangeres årlig i alle helseregioner. Arrangører av Starthjelp er Universitetssykehuset Nord-Norge, Tromsø, Nordlandssykehuset, Bodø, Helse Nordmøre og Romsdal, i både Kristiansund og Ålesund, Trondheim kommune, Helse Førde, Førde, Helse Bergen, Bergen, Helse Fonna, Haugesund, Sykehuset Telemark, Skien, Sykehuset i Vestfold, Tønsberg, Oslo universitetssykehus, Oslo, Sykehuset i Østfold, Fredrikstad/Sarpsborg og Arendal kommune.
Samtlige Starthjelpkurs evalueres av NK LMH i samarbeid med arrangørene. Evalueringsresultatene gir grunnlag for kontinuerlig kvalitetsforbedring, og NK LMH gir alle arrangører tilbakemelding om hva deltakerne syntes om nettopp deres kurs. Behov for ny oppdatering av Starthjelpmaterialet vil vurderes i 2020.
Bli med i Starthjelp-nettverk
NK LMH har et Starthjelp-nettverk for fagpersoner og brukerrepresentanter som jobber med Starthjelp.
Les mer og meld deg på via nettverkssiden.
Har du spørsmål? Ta kontakt med Ann Britt Sandvin Olsson på epost-adresse: ann.britt.sandvin.olsson[at]mestring.no (Husk å bytte ut [at] med @ når du sender eposten)
Andre relevante offentlige kurs for foreldre
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet arrangerer helgekurs for foreldre med barn med spesielle behov over hele landet. Kursene kalles «Hva med oss?» for foreldrepar og «Hva med meg?» for enslige foreldre. Kursene er meget godt evaluert av deltakerne og anbefales. Les mer på denne siden.
Selvhjelp Norge er en kompetansetjeneste for selvorganisert selvhjelp med oppdrag fra Helsedirektoratet. Ved deres distriktskontorer kan du ta kontakt for støtte til opprettelse av selvhjelpsgrupper for foreldre. Kontaktinformasjon til distriktslederne finnes her.
Statped – Statlig spesialpedagogisk tjeneste – arrangerer foreldresamlinger over hele landet. Samlingene omhandler barn og unge med særskilte opplæringsbehov i barnehage og i grunnskole.
Vi minner ellers om å se til relevante brukerorganisasjoner og deres tilbud i nærmiljøet.
Oppdrag fra Helsedirektoratet
Helsedirektoratet har gitt Nasjonal kompetansetjeneste for læring og mestring innen helse (NK LMH) i oppdrag å bidra til å spre Starthjelp til landets helseforetak. Hensikten er å styrke opplæringstilbudet innen habiliteringstilbudet for barn. Tiltaket retter seg mot punkt 2 på prioriteringslisten (tiltak 3.5.5 i Handlingsplan for habilitering av barn og unge, 2009): Økt satsing på helsefremmende og forebyggende arbeid i forhold til barn og unge med funksjonsnedsettelser.
Informasjonsfilm om Starthjelp – en far forteller
Gjennom bilder av far og mor i ulike situasjoner, og til fars stemme, får vi innblikk i foreldrenes situasjon og deres møte med lærings- og mestringstilbudet Starthjelp.
Filmen egner seg
- som informasjon om tilbudet både til foreldre, deres nærstående og fagpersoner
- når tilbudet skal forankres i ledelse ved ulike institusjoner og fagmiljø
- for å markedsføre tilbudet via brukerorganisasjoner og ulike fagmiljø som skal bidra til rekruttering av foreldre
Informasjonsfilm om Starthjelp from NK LMH on Vimeo.
Filmen eies av Nasjonal kompetansetjeneste for læring og mestring innen helse, Oslo universitetssykehus HF, og er utviklet i forbindelse med kompetansetjenestens prosjekt Starthjelp – om familie og mestring. (Copyright NK LMH 2011).