
Mange unge opplever overgangen fra barne- til voksenhelsetjenesten som en stor utfordring. Forskning viser at uklare ansvarsforhold og manglende oppfølging og samarbeid kan føre til dårligere helse og mestring. Hva må så gjøres for å sikre bedre overganger?
Liv-Grethe K. Rajka (Nasjonal kompetansetjeneste for læring og mestring innen helse, NK LMH) og Kirsti Egge Haugstad (Barnesykepleierforbundet) har gjennomført en spørreundersøkelse blant fagsykepleierne ved 43 avdelinger som følger unge i alderen mellom 12 og 18 år. De ønsket å finne ut hvor godt Veilederen for gode overganger er kjent og i hvilken grad anbefalingene benyttes i overføringsarbeidet.
Resultatene fra spørreundersøkelsen viser blant annet at veilederen ikke er godt nok kjent, samt at samarbeid om og ansvaret for overgangsforløpene til de unge ikke er tilstrekkelig ivaretatt. Et annet viktig funn er at helsekompetanse får lite oppmerksomhet blant fagsykepleierne til tross for at dette er avgjørende for å styrke unges medvirkning og mestring.
– Gode og planlagte overgangsforløp er avgjørende for at unge skal kunne ta vare på egen helse på en tilfredsstillende måte i voksenlivet. Samarbeidet mellom ungdom, foreldre og helsepersonell i barn- og voksenhelsetjenesten må styrkes, understreker forfatterne.
Fagartikkelen med mer informasjon om resultatene er publisert i Sykepleien og kan lastes ned her.
Illustrasjon: Marita Sporstøl Fønhus