Publisert

Begrenser brukermedvirkning i kommunen

Den siste artikkelen i Ann Britt Sandvin Olsson sitt doktorgradsarbeid om brukermedvirkning i tjenesteutvikling i kommunen er nå publisert. Artikkelen utforsker medvirkningen sett fra brukerrepresentantenes perspektiv.

For å styrke medvirkning i utvikling eller forbedring av kommunale helse- og omsorgstjenester, er det nødvendig å forstå hva brukerrepresentanter synes er vanskelig når de skal medvirke. Den fjerde og siste artikkelen i Ann Britt Sandvin Olsson sitt doktorgradsarbeid har fokus på nettopp dette. Artikkelen ble publisert i dag og har tittelen «Contextual Factors Affecting Patient Representatives in Primary Healthcare Service Development». Den belyser hvordan kontekstuelle faktorer kan hindre brukermedvirkning i helsetjenesteutvikling i kommunen.

Mangel på plan, rutiner og organisasjonskultur

Funnene viser at brukerrepresentantene opplever at kommunen mangler en overordnet plan og tilhørende rutiner for hvordan inkludere brukerstemmen i utvikling av helse- og omsorgstjenester. Dette mener de begrenser i hvilken grad de blir involvert. Funnene viser også at selv om brukerrepresentantene opplever at noen fagpersoner i kommunen er gode på å involvere dem, mangler det en organisasjonskultur for brukermedvirkning. Brukerrepresentantene peker på at fagpersoner ofte ikke setter pris på deres innspill og ikke inkluderer dem på lik linje med fagpersoner. Brukerrepresentantene uttrykker at dette både kompliserer og gjør medvirkningen mer arbeidskrevende. I artikkelen diskuteres det hvordan disse kontekstuelle faktorene hindrer medvirkningen og hva som kan bidra til å fremme brukermedvirkning i kommunal helsetjenesteutvikling og -forbedring.

Et ferdigstilt doktorgradsarbeid

Ann Britt Sandvin Olsson (PhD)

Vår spesialrådgiver Ann Britt Sandvin Olsson disputerte i mai i fjor med avhandlingen «Unrealized Potentials of Patient Participation in Primary Healthcare Service Development. A Qualitative Study of Collaboration, Context, and Impact.»

Om du vil se og høre Ann Britt legge fram funn fra artikkelen, kan du bli med på NK LMHs «Faglig Frokost» onsdag 12. mars. Webinaret er gratis og åpent for alle. Les mer og meld deg på her. Vil du lese mer om PhD-prosjektet, høre podkastepisoder eller se tidligere webinarer om funn, se her.

  • Publisert: 17. februar 2025.
  • Sist oppdatert: 17. februar 2025.