5. og 6. mai var rundt 30 deltakere fra sykehus og kommuner samlet til nettverkstreff om tilbudet SMIL – styrket mestring i livet. Det ble to fine dager med erfaringsdeling, felles refleksjon og stort engasjement.
SMIL – styrket mestring i livet er et gruppebasert lærings- og mestringstilbud som ble utviklet for barn og unge med foreldre som sliter med psykiske og/eller rusrelaterte helseutfordringer. Det var Nasjonal kompetansetjeneste for læring og mestring innen helse (NK LMH) som ledet dette arbeidet i samarbeid med brukerorganisasjoner og spesialist- og kommunehelsetjenesten.
Også denne gang var det deltakere fra hele landet, fra Kristiansand i sør til Narvik og Harstad i Nord. Enkelte av deltakerne var i oppstarten av sitt første tilbud, mens andre har drevet grupper i en årrekke.
Dagene bestod av blant annet statusoppdateringer fra de lokale SMIL-gruppene, praksiseksempler, siste nytt innen forskning, flere erfaringsinnlegg og felles refleksjon. Det var et stort engasjement og stor glede over å kunne møtes fysisk igjen.
– Det har vært veldig inspirerende å tilbringe to dager sammen med så mange kompetente, dyktige og engasjerte deltakere, sier fagrådgiver Ellen Østberg, som var med på å utvikle SMIL-tilbudet for mer enn 10 år siden og som i dag er koordinator for SMIL-nettverket.
Ellen Østberg, sammen med Siw Bratli, leder ved NK LMH, var vertskap for samlingen og stod ansvarlig for programmet.
– Det var særlig givende å få innblikk i erfaringene til de som selv har stått i vanskelige situasjoner som pårørende. Å legge til rette for en felles arena for erfaringsutveksling, kunnskapsdeling og refleksjon oppleves som svært verdifullt, avrunder Bratli.
SMIL-nettverk
SMIL-nettverket er et åpent nettverk for alle som har etablert, eller vil etablere, SMIL-tilbud. Dersom du skal i gang med eller jobber med barn og unge som pårørende og ønsker å bli en del av nettverket, kan du ta kontakt med Ellen Østberg på epostadresse ellen.ostberg[at]diakonsyk.no (bytt ut [at] med @ når du sender e-post).